Dna i dna rzekoma

Dna moczanowa, inaczej nazywana skazą moczanową, „chorobą bogaczy” czy artretyzmem, jest jedną z wielu chorób cywilizacyjnych. Charakteryzuje się nadmiernym wytwarzaniem w organiźmie kwasu moczowego, który odkłada się przeważnie w stawach.  W późniejszym okresie może atakować inne narządy. Dna jest chorobą nieuleczalną a każda jej postać wymaga opieki lekarskiej. Charakterystyczną dla osób w podeszłym wieku jest dna rzekoma.

Objawy dny
Pierwszym objawem choroby, bardzo podobnym do tego jaki występuje w schorzeniu ZZSK,  jest ostry ból w obrębie jednego ze stawów. Do charakterystycznych objawów tej choroby zalicza się: obrzęk, zaczerwienienie i rozgrzanie zajętego stawu  jak również gwałtowne bóle w czasie napadów dny.

Przyczyny choroby
Dna jest chorobą metaboliczną, związaną ze sposobem odżywiania. Jej wystąpieniu sprzyja spożywanie nadmiaru tłustych potraw, bogatych w białko, mięsa głównie wieprzowiny, kawy i alkoholu. Zdarza się występować po źle przeprowadzonych dietach.

Postacie dny
Wyróżnia się dwa rodzaje dny. Dna pierwotna charakteryzuje się genetycznie uwarunkowanym metabolicznym zaburzeniem zdolności organizmu w wytwarzaniu nadmiaru kwasu moczowego lub upośledzeniem zdolności nerek do wydalania go z organizmu. W dnie wtórnej kwas moczowy nadmiernie gromadzi się w organizmie. Często występuje po przebytych chorobach nowotworowych, cukrzycy, źle przyjmowanych środków odwadniających i prowadzonych diet.

Wyróżnia się klika typów dny. W zależności od tego, gdzie osadzają się kryształki kwasu moczowego mówimy o podagrze, chiragrze, omagrze, gonagrze lub rachidagrze.

W zależności od poziomu kwasu moczowego we krwi ustala się następujące rodzaje dny:

  • bezobjawowe podniesienie poziomu kwasu moczowego,
  • ostry atak dny,
  • dna przewlekła z nieodwracalnymi zmianami w stawach.

Dieta
Dieta chorych na dnę, powinna być pozbawiona alkoholu, zbędnych tłuszczów,  podrobów, wywarów, sardynek i śledzi, roślin strączkowych, używek, w tym  kakao oraz ostrych przypraw, środków moczopędnych i aspiryny. Chorym zaleca się spożywanie serów, mleka, owoców i ryżu oraz masła, czy miodu. Posiłki należy spożywać do 3-4 godzin przed snem.

Odpowiedni tryb życia i odżywiania jak również stosowanie się do zaleceń klinicznych może osłabić ryzyko pojawienia się powikłań i napadów.